DEĞERLİ KONUKLAR, DEĞERLİ VEKİLLERİMİZ, KURUM TEMSİLCİLERİMİZ, İMRANLI, ZARA VE DEĞİŞİK BÖLGELERDEN GELEN DEĞERLİ KOÇGİRİLİLER, DEĞERLİ CANLAR
Sizleri 17. Cogi Baba Kültür Festivali düzenleyicileri İMRANLI-DER VE KOÇGİRİ KÜLTÜR DERNEKLERİ adına saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz.
Değerli Canlar,
Bildiğiniz gibi Cogi Baba etkinliğini tam 21 yıl önce başlatmıştık. Olağanüstü şartlar ve Covit pandemisiyle geçen yıllardan sonra geçen yıl 16. Cogi BabaFestivali’nde “Toprağımıza, kimliğimize İnancımıza Sahip çıkıyoruz” belgisiyle bir araya gelmiştik.

Cogi Baba’ya her geldiğimizde teberik alırız. Bunun anlamı lokmamızı sağlayan toprağı kutsamaktır. Çünkü biliriz ki; toprağa saygısızlık, İliç’te dağları siyanürle doldurmak, mera ve doğal su kaynaklarını zehirlemek, Maden köyünde orman kesmek, Karlık’ta köyü ve barajı yok edecek maden aramak, Boğazören’i kireç ve mıcır taşına feda etmektir.
Cogi’ye her gelişimizde kaynağından bir bardak su alıp evlerimize götürür, çocuklarımıza içiririz. Bu, suyu kutsamaktır. Çünkü suya saygısızlık İliç’te olduğu gibi Kuruçay’ın, Karasu’yun, Fırat’ın siyanürle zehirlenmesi, Bakırtepe’de olduğu gibi içme sularının ve yaşam kaynaklarının yok edilmesi, dünyada küresel kuraklığa hizmet edilmesi demektir.
Köylerimizde ziyaretlere gittiğimizde kutsal ağaçlarımıza niyet ipleri bağlarız. Bunu ağaca,doğaya, doğada yaşayan külli varlıklara saygımızı göstermek için yaparız.
Çünkü biliriz ki bunlara saygısızlık, yaşama saygısızlıktır. Haktan uzaklaşmak, günübirlik çıkarlar için kadim yaşam döngüsünü kırmaktır.İşte bu değerlerin simgesi olan Cogi Baba bizim için toprağın, suyun, ağacın, kısaca külli varlığın da yaşamın da bekçisidir.
Cogi Baba’da simgeleşen ve bizi bir araya getiren bu değerler inancımızın da temelini oluşturur.
Üzerinde yaşadığımız topraklar bizden önce onlarca uygarlığın, halkın ve inancın merkeziydi. Kemah en büyük Ahura Mazda tapınağı ve Ermenilerin en büyük kiliselerinden birinin mekanı, Divriği Hıristiyan Pavlikanların merkezi, Malatya Mazdekçilerin merkezi, bölgemiz KoçgiriBaba İlyas müritlerinin irşad alanı, ilimiz onurun sembolü Pir Sultan’ın yurdu, Hallac-ı Mansur’un mirasçısı Aşık Veysel’in ocağıydı.
Onlar artık tarihe mal oldular ama kültürel ve inançsal mirasları bize kaldı.
Bu mirastan ve Cogi Baba’dan beslenen inancımızın gereği olarak;
toprağa, suya, ağaca ve cümle varlıklara saygı gösterdiğimiz gibi, bizden önce bu topraklarda yaşayan
Piredede’li ve Habeş’li Rum’a,
Zaralı, Karaboğazlı, Armudanlı Ermeni’ye,
Sürgünle gelen Çerkez’e
yüzyıllardır birlikte yaşadığımız Avşar’lı Türkmen’e, ve
Maciran’lı Türke de saygılıyız.
Ve elbette kendi dilimizle, inancımızla, kültürümüzle yaşamak, bunu geliştirmek ve herkes kadar da saygı görmek istiyoruz.
Çünkü biliyoruz ki, kimliğimiz, inancımız ve dilimizi kaybettiğimizde Cogi Baba da sahipsiz kalacaktır. Cogi Baba’da 17. kez buluşmamızın bir sebebi de budur.

Değerli Canlar,
Yarın 2 Temmuz 1993’te yaşanan büyük bir katliamın ve acının yıldönümü. Katledildik, yakıldık! Oysa yakılanların tüm istekleri, diğer halklar ve inanç sahipleri gibi kendi topraklarında, kırım korkusu yaşamadan kimlik ve inançlarıyla, özgürce barış, güvenlik, huzur ve refah içinde yaşamaktı.
Bu en temel insan hakkıdır. Bu hakkın kabul edilebilmesi de bu acı ve katliamları unutmamak ve unutturmamaktan geçiyor.
Ancak Baba İlyas’tan, Cogi Baba’dan, Pir Sultan’dan ve Hasret Gültekin’den biliyoruz ki en temel yaşam hakkı bile büyük bedeller ödenerek elde edilebiliyor. Bu hakkı elde edebilmenin en önemli yolu da kendi kimlik ve inancıyla yaşamayı başarmaktan geçiyor. İşte bizleri yüzyıllar sonra Cogi Baba’da bir araya getiren en önemli nedenlerden birisi de budur.
Bizler İmranlı DER ve Koçgiri Kültür Dernekleri olarak 20 yıldır dünya bahçesinin en nadide çiçeklerinden birisi olan dilimizi, inancımızı, ağıtlarımızı, klamlarımızı, kültürümüzü, doğamızı, ve birlikte yaşadığımız halklarla dostluğumuzu korumaya çalıştık. Umarız karınca kararınca bir katkımız olmuştur.
Ancak hizmette nöbet değişim zamanı da gelmiştir.
Necati Şahin hocamızın desteğiyle şekillenen etkinlik programımız yeni içeriği ve niteliğiyle,nöbeti bizlerden devralarak sürdürmek isteyen genç, aktivist, sanatçı ve kültür insanları için açık bir davettir.
Bu davetin karşılık bulması, festivalimizi kurumlarımızı devralarak, ya da yeni inisiyatifler kurarak sürdürecek genç kuşakların nöbeti devralması da en büyük arzumuzdur.
Sizleri etkinliği düzenleyen kurumlar, katılımcı sanatçılar ve desteleyen tüm dostlar adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Aşk ile
İmranlı DER ve Koçgiri Kültür Derneği Yönetim Kurulu.




